Ви залишаєте ВЕБ-САЙТ САНОФІ

Ви збираєтеся покинути веб-сайт компанії Санофі
Чи бажаєте продовжити?

tabletki.ua

Процес травлення:
що, як, чому

Їжа забезпечує людину широким спектром корисних речовин. Але щоб ці речовини наситили клітини її організму своєю внутрішньою енергією та поповнили всі життєво необхідні ресурси, їжа проходить через надскладний процес травлення. Травлення — це чітка та злагоджена робота кислот, гормонів та травних ферментів. Кожен фермент відповідає за свою «ділянку» у системі травлення: одні розщеплюють білки, інші — жири, треті — перетворюють вуглеводи.

Детальніше про процес травлення

Як відбувається травлення у людини? По суті, організм готується до травлення ще до того, як ми почнемо їсти — спрацьовує рефлекс потреби в їжі і починається вироблення шлункового соку.

А в першу активну фазу процес травлення вступає з моменту пережовування їжі в роті. Слина, що виділяється, зволожує сухі шматочки їжі, розчиняє ті, що можуть розчинятися, та обволікає тверді. Так формується харчова грудка, яка потрапляє в стравохід, а потім — у порожнину шлунку.

У шлунку харчова грудка обробляється шлунковим соком (сукупність соляної кислоти та травних ферментів). Активований соляною кислотою пепсин (основний фермент шлункового соку) перетравлює білки.

Важливо відзначити, що роботу ферментів забезпечує певне хімічне середовище: для пепсину необхідне тільки кисле pH, а для ферментів підшлункової залози та кишечника — лужне. Тому, коли харчова грудка потрапляє в дванадцятипалу кишку, в дію вступає жовч. Вона нейтралізує подальшу дію пепсину і створює необхідне слаболужне середовище. Крім активації вироблення кишкових гормонів, полегшення розщеплення жирів і стимуляції скорочень м’язів кишечника, жовч підсилює соковиділення підшлункової залози. Також жовч сприяє активації травних ферментів.

В кінці механічного та хімічного оброблення харчова грудочка стає хімусом — рідкою або напіврідкою масою з щільними часточками розміром не більше 1–2 мм. Хімус потрапляє в тонку кишку, де під дією ферментів відбувається основний процес перетравлення їжі.

Завершує процес травлення остаточне розщеплення речовин в тонкій кишці та їх всмоктування в кров і лімфатичні судини, а потім формування калових мас в товстій кишці та їх виведення з організму через пряму кишку.

Підшлункова залоза:
анатомія та функції

У процесі травлення вирішальне слово за підшлунковою залозою. Саме вона виробляє ферменти, які розщеплюють поживні речовини: жири, білки, вуглеводи

Що таке підшлункова залоза

У цієї складної залози, як у живої істоти, є голівка, тіло і хвіст. Підшлункової сік з ферментами потрапляє по протокам в дванадцятипалу кишку.

Анатомія підшлункової залози у людини є дивовижною. Цей ніжний орган складається з двох залоз - екзокринної і ендокринної.

З екзокринної частини травні ферменти по протоках потрапляють в дванадцятипалу кишку.

Ендокринну частину складають групи клітин, які є панкреатичними острівцями Лангерганса (залози внутрішньої секреції) і виділяють інсулін. Вивідних проток у них немає, тому інсулін надходить відразу в кров.

Функції підшлункової залози

Функції підшлункової залози дуже важливі для травної системи організму. Вона виробляє велику кількість субстанцій та ферментів, що стимулюють поглинання поживних речовин, допомагає регулювати вуглеводневий обмін, знижуючи або підвищуючи рівень глюкози в крові.

Підшлункова залоза регулює активність своєї секреції та впливає на роботу шлунка шляхом стимуляції або пригнічування вироблення шлункового соку. Також вона «аналізує» якість та кількість їжі, хімічний склад харчової грудки та, за необхідності, швидко змінює склад шлункового соку. І для цього їй потрібно лише близько 40 хвилин! На жаль, за таку кропітку роботу підшлункова залоза платить зношуванням ацинозних клітин та панкреатичних острівців.

Порушення роботи
підшлункової залози

Швидкі перекуси, недоліки в харчуванні, переїдання та захоплення дієтами… Ці «безневинні» звички можуть призвести до порушення роботи підшлункової залози: зниження рівня вироблення ферментів та порушення функції травлення, що в свою чергу викликає важкість в животі, здуття живота, метеоризм, нудоту, порушення стулу.

ТОП-33 факторів ризику порушення роботи підшлункової залози

Куріння — потенційний фактор ризику виникнення алкогольного, ідіопатичного (нез'ясованого походження), лікарського гострого панкреатиту. Кожні додаткові 10 сигарет на день підвищують ймовірність виникнення гострого панкреатиту на 40%.

Ожиріння — другий фактор ризику. Порушення роботи підшлункової залози швидше виникне у людей з індексом маси тіла >25 кг/м2, ніж у тих, чиї значення в нормі.

Алкоголь — третій фактор ризику. Вчені вважають, що ризик ймовірності порушення роботи підшлункової залози вищий у поціновувачів міцних спиртних напоїв, ніж у тих, хто не п’є алкоголь взагалі.

Ще один важливий фактор розвитку гострого панкреатиту — дисліпідемія. Такий діагноз можуть поставити тим, хто харчується на ходу, вживаючи багато продуктів на кшталт «фастфуду» з великою кількістю насичених жирів та тригліцеридів (збільшення їх рівня в крові підвищує ризик захворювань серця та судин, а також ризик розвитку гострого панкреатиту). Таке харчування може призвести до здуття живота та важкості в животі. Однак на гострий панкреатит можуть захворіти і прибічники здорового способу життя, якщо в їхній їжі значно перевищена норма насичених жирних кислот.

Фоновою причиною для розвитку запального процесу в тканині підшлункової залози можуть стати супутні гострі і хронічні захворювання: ускладнене проходження вивідними протоками підшлункової залози за наявності пухлини або паразитів, інфекційні та бактеріальні захворювання, травма та хірургічні операції на органах поруч з підшлунковою залозою. Гострий панкреатит може з’явитися і після довготривалого прийому деяких ліків (наприклад, кортикостероїдів). Рецидив цього захворювання може трапитися у людей, які страждають на жовчнокам’яну хворобу, дисфункцію сфінктера Одді, анатомічні дефекти протоків, які перешкоджають відтоку панкреатичного соку; ускладнення проходження Вірсунговою протокою; генетичні мутації гена, який регулює трансмембранну провідність.

Гострі симптоми порушення роботи підшлункової залози проявляються раптово. Людина страждає від сильних болів в епігастральній (підложечній) ділянці, у неї частий пронос, блювота, після якої не стає краще. Неможливо ні повноцінно відпочити, ні поспати, ні зайнятися повсякденними справами.

Стосовно порушень в харчуванні — в будь-якому разі вважається, що навіть легкий перекус для організму кращий за голод.

А якщо ж ви вже переїли, то симптоми здуття живота та дискомфортні відчуття важкості в шлунку допоможе зняти новий ферментний препарат ФЕСТАЛ® НЕО 10 0002.

Виникнення вказаних вище симптомів є приводом для звернення за консультацією до лікаря, який може порадити приймання препаратів, призначених для нормалізації процесів травлення.

  • Новий ферментний препарат Фестал® НЕО 10 000 містить панкреатин в дозуванні 10 000 одиниць по ліпазі.
  • Його оновлена1 формула сприяє травленню, зменшенню відчуття важкості і здуття живота.
  • Фестал® НЕО 10 000 допомагає перетравлювати білки, жири і вуглеводи і таким чином нормалізує процеси травлення2.

Фестал® НЕО 10 000
потрійна
допомога травленню3!

1 Формула оновлена за рахунок збільшення вмісту ліпази (на 3 000 МО) та α-амілази (на 2 500 МО) порівняно із Фестал® НЕО (РП МОЗ України № UA / 11255/01/02 (втратило чинність 06.01.2016 року). Наказ МОЗ України № 905 від 01.12.2014. Зміни до реєстраційного посвідчення затверджені Наказом МОЗ України № 616 від 03.09.14.). Інструкція для медичного застосування препарату Фестал® НЕО 10 000. Наказ МОЗ України №462 от 24.07.2015.
2 Панкреатин – фермент підшлункової залози, що сприяє травленню. Показання: Для поліпшення перетравлювання їжі особам з нормальною функцією шлунково-кишкового тракту в разі порушень режиму раціонального харчування (важкість у шлунку). Метеоризм.
3 До складу препарату входять основні панкреатичні травні ферменти: ліпаза, α-амілаза, протеази (трипсин і хімотрипсин), які чинять ліполітичну, амілолітичну і протеолітичну дію.

Реклама лікарського засобу. Перед застосуванням лікарського засобу необхідно проконсультуватися з лікарем та обов’язково ознайомитися з інструкцією для медичного застосування препарату Фестал® НЕО 10 000. Зберігати у недоступному для дітей місці.

Офіційне повідомлення.Зворотний зв'язок.
Всі права захищені® 2019. Дата останнього оновлення інформації 10 квітня 2019 року. Сайт призначений виключно для відвідувачів з України.ТОВ «Санофі-Авентіс Україна», Київ, 01033, вул. Жилянська, 48‒50а, тел.: +38 (044) 354 20 00, факс: +38 (044) 354 20 01, www.sanofi.uawww.festal.ua SAUA.FNE.17.03.0145Інструкція для медичного застосування препарату Фестал® НЕО 10 000. Наказ МОЗ України №462 від 24.07.2015. Р.П. МОЗ України № UA/14533/01/01. Зміни внесені Наказом МОЗ України №54 від 23.01.2017.