Ви залишаєте ВЕБ-САЙТ САНОФІ

Ви збираєтеся покинути веб-сайт компанії Санофі
Чи бажаєте продовжити?

tabletki.ua

Процес травлення:
що, як, чому

Їжа забезпечує людину широким спектром корисних речовин. Але щоб ці речовини наситили клітини її організму своєю внутрішньою енергією та поповнили всі життєвонеобхідні ресурси, їжа проходить через надскладний процес травлення1.

Травлення — це чітка та злагоджена робота кислот, гормонів та травних ферментів. Кожен фермент відповідає за свою «ділянку» у системі травлення: одні розщеплюють білки, інші — жири, треті — перетворюють вуглеводи1.

Детальніше про процес травлення

Як відбувається травлення у людини? По суті, організм підготовлюється до травлення ще до того, як ми почнемо їсти — спрацьовує рефлекс необхідності в їжі і починається вироблення шлункового соку.

А в першу активну фазу процес травлення вступає з моменту пережовування їжі в роті. Слина, що виділяється, зволожує сухі шматочки їжі, розчиняє ті, що можуть розчинятися, та обволікає тверді. Так формується харчова грудка, яка потрапляє в стравохід, а потім — у порожнину шлунку1.

У шлунку харчова грудка обробляється шлунковим соком (сукупність соляної кислоти та травних ферментів). Активований соляною кислотою пепсин (основний фермент шлункового соку) перетравлює білки1.

Важливо відзначити, що роботу ферментів забезпечує певне хімічне середовище: для пепсину необхідне тільки кисле pH, а для ферментів підшлункової залози та кишечника — лужне. Тому, коли харчова грудка потрапляє в дванадцятипалу кишку, в дію вступає жовч1. Вона нейтралізує подальшу дію пепсину і створює необхідне слаболужне середовище. Крім активації вироблення кишкових гормонів, полегшення розщеплення жирів і стимуляції скорочень м’язів кишечника, жовч підсилює виділення секрету підшлункової залози. Також жовч сприяє активації травних ферментів1.

В кінці механічного та хімічного оброблення харчова грудка стає хімусом — рідкою або напіврідкою масою з щільними часточками розміром не більше 1–2 мм. Хімус потрапляє в тонку кишку, де під дією ферментів відбувається основний процес перетравлення їжі1.

Завершує процес травлення остаточне розщеплення речовин в тонкій кишці та їх всмоктування в кров і лімфатичні судини, а потім формування калових мас в товстій кишці та їх виведення з організму через пряму кишку1.

Підшлункова залоза:
анатомія та функції

В процесі травлення вирішальне слово за підшлунковою залозою. Саме вона виробляє ферменти, які розщеплюють поживні речовини: жири, білки, вуглеводи1.

Що таке підшлункова залоза

У цієї складної залози, як у живої істоти, присутня голівка, тіло і хвіст. Підшлунковий сік з ферментами потрапляє по протоках в дванадцятипалу кишку1.

Анатомія підшлункової залози у людини є дивовижною. Цей ніжний орган складається з двох залоз - екзокринної і ендокринної.

У екзокринної частини травні ферменти по протоках потрапляють в дванадцятипалу кишку.

Ендокринну частину складають групи клітин, які є панкреатичними острівцями Лангерганса (залози внутрішньої секреції) і виділяють інсулін. Вивідних проток у них немає, тому інсулін надходить відразу в кров1.

Функції підшлункової залози

Функції підшлункової залози є вкрай важливими для травної системи організму. Вона виробляє велику кількість субстанцій та ферментів, що стимулюють поглинання поживних речовин, допомагає регулювати вуглеводневий обмін, понижуючи або підвищуючи рівень глюкози в крові2.

Підшлункова залоза регулює активність своєї секреції та впливає на роботу шлунку шляхом стимуляції або придушення вироблення шлункового соку. Також вона «аналізує» якість та кількість їжі, хімічний склад харчової грудки та, за необхідності, швидко змінює склад шлункового соку. І для цього їй потрібно лише близько 40 хвилин!1 На жаль, за таку кропітку роботу підшлункова залоза може розплачуватися зношуванням ацинозних клітин та панкреатичних острівців3.

Порушення роботи
підшлункової залози

Швидкі перекуси, недоліки в харчуванні, переїдання та захоплення дієтами… Ці «безневинні» звички можуть призвести до порушення роботи підшлункової залози: зниження рівня вироблення ферментів та порушення функції травлення, що в свою чергу викликає важкість в животі, здуття живота, метеоризм, нудоту, порушення стільця4.

ТОП-3 факторів ризику виникнення порушення роботи підшлункової залози - куріння, ожиріння та зловживання алкоголем:

Алкоголь – перший фактор ризику. Вчені вважають, що ризик ймовірності порушення роботи підшлункової залози вищий у поціновувачів міцних спиртних напоїв, ніж у тих, хто не п’є алкоголь взагалі4

Ожиріння та жовчно-кам’яна хвороба – другий фактор ризику. Порушення роботи підшлункової залози швидше виникне у людей з індексом маси тіла >25 кг/м2, ніж у тих, чиї значення в нормі6.

Паління —третій фактор ризику4.

Ще один важливий фактор ризику розвитку хронічного панкреатиту — дисліпідемія. Такий стан може розвинутися у тих, хто харчується на ходу, вживаючи багато продуктів на кшталт «фастфуду» з великою кількістю насичених жирів та тригліцеридів (збільшення їх рівня в крові підвищує ризик захворювань серця та судин, а також ризик розвитку гострого панкреатиту). Таке харчування може призвести до здуття живота та важкості в животі. Однак на гострий панкреатит можуть захворіти і прибічники здорового способу життя, якщо в їх їжі значно перевищена норма насичених жирних кислот6.

Фоновою причиною розвитку запального процесу в тканині підшлункової залози можуть стати супутні гострі і хронічні захворювання: ускладнене проходження вивідними протоками підшлункової залози пухлиною або паразитами, інфекційні та бактеріальні захворювання, травма та хірургічні операції на органах поруч з підшлунковою залозою. Гострий панкреатит може з’явитися і після довготривалого прийому деяких ліків (наприклад, кортикостероїдів)4. Рецидив цього захворювання може трапитися у людей, які страждають на жовчнокам’яну хворобу, дисфункцію сфінктера Одді, анатомічні дефекти протоків, які перешкоджають відтоку панкреатичного соку; ускладнення проходження Вірсунговою протокою; генетичні мутації гена, який регулює трансмембранну провідність4.

Симптоми гострого порушення роботи підшлункової залози проявляються раптово. Людина страждає від сильних болів в епігастральній (підложечній) ділянці, у неї частий пронос, блювота, після якої не стає краще. Неможливо ні повноцінно відпочити, ні поспати, ні зайнятися повсякденними справами4.

Гострий панкреатит це важкий стан, що потребує госпіталізації.

А якщо ж ви переїли, то симптоми здуття живота та дискомфортні відчуття важкості в шлунку допоможе зняти ферментний препарат ФЕСТАЛ® НЕО 10 0007.

Виникнення вказаних вище симптомів є приводом для звернення за консультацією до лікаря, який може порадити приймання препаратів, призначених для нормалізації процесів травлення.

  • Ферментний препарат Фестал® НЕО 10 000 містить панкреатин в дозуванні 10 000 одиниць по ліпазі.
  • Його формула з посиленим вмістом ферментів* сприяє травленню, зменшенню відчуття важкості і здуття живота.
  • Фестал® НЕО 10 000 допомагає перетравлювати білки, жири і вуглеводи, і таким чином нормалізує процеси травлення7.

Фестал® НЕО 10 000
потрійна
допомога травленню!**

Адаптовано з:
1 “Overview of Gastrointestinal Function & Regulation.” Ganong's Review of Medical Physiology, by Kim E. Barrett and William F. Ganong, McGraw-Hill Education, 2019, pp. 1038–1172.
2 “Endocrine Functions of the Pancreas & Regulation of Carbohydrate Metabolism.” Ganong's Review of Medical Physiology, by Kim E. Barrett and William F. Ganong, McGraw-Hill Education, 2019, pp. 986–1037.
3 Матвеева Л. Ферментная недостаточность поджелудочной железы: проблема и ее коррекция. Здоров’я України, 2015; 20(369): 18-19.
4 O'Brien SJ, Omer E. Chronic Pancreatitis and Nutrition Therapy. Nutr Clin Pract. 2019 Oct;34 Suppl 1:S13-S26. doi: 10.1002/ncp.10379. PMID: 31535736
5 Edderkaoui, Mouad. Thrower, Edwin. (2015). Smoking induced pancreatitis and pancreatic cancer. Pancreapedia: Exocrine Pancreas Knowledge Base, DOI: 10.3998/panc.2015.25
6 Khatua B, El-Kurdi B, Singh VP. Obesity and pancreatitis. Curr Opin Gastroenterol. 2017 Sep;33(5):374-382. doi: 10.1097/MOG.0000000000000386. PMID: 28719397; PMCID: PMC6640854.
7 Інструкція для медичного застосування препарату Фестал® НЕО 10000, таблетки, вкриті оболонкою, кишковорозчинні. РП №UA/14533/01/01. Наказ МОЗ України №2338 від 15.10.2020
* Формула оновлена за рахунок збільшення вмісту ліпази (на 3 000 МО) та α-амілази (на 2 500 МО) порівняно із препаратом Фестал® РП №UA2531/01/01. Наказ МОЗ України №341 від 29.03.2017.
** До складу препарату входять три основні панкреатичні травні ферменти: ліпаза, α-амілаза, протеази (трипсин і хімотрипсин), які чинять ліполітичну, амілолітичну і протеолітичну дію.

Реклама лікарського засобу. Перед застосуванням лікарського засобу необхідно проконсультуватися з лікарем та обов’язково ознайомитися з інструкцією для медичного застосування препарату Фестал® НЕО 10 000. Зберігати у недоступному для дітей місці.

Офіційне повідомлення. Зворотний зв'язок.
Всі права захищені® 2021. Дата останнього перегляду 09.03.2021. Сайт призначений виключно для відвідувачів з України. ТОВ «Санофі-Авентіс Україна», Київ, 01033, вул. Жилянська, 48‒50а, тел.: +38 (044) 354 20 00, факс: +38 (044) 354 20 01, www.sanofi.ua   www.festal.ua MAT-UA-2100059-1.0-02/2021 Інструкція для медичного застосування препарату Фестал® НЕО 10 000, таблетки, вкриті оболонкою, кишковорозчинні. РП №UA/14533/01/01. Наказ МОЗ України №2338 від 15.10.2020.